Vragen door leden van de gemeenteraad (via griffie)

                                                                                     Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2008, nummer 76

 

 

 

                                                                                                                               DOCS.nr. 2816178

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van de raadsleden Noortman (CDA) en Schulten (BPA) inzake behoud hydrotherapiebad in nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (WSO, nr. 2814310; ontvangen d.d. 10 juli 2008).

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d.  2 september 2008)

__________________________________________________________________________________

 

 

Inleiding

 De gemeenteraadsleden Angeliek Noortman (CDA) en Ruud Schulten (BPA) kregen na alarmerende berichten van patiënten bevestiging van de nieuwbouwmanager van het  ziekenhuis over het verdwijnen van het hydrotherapiebad bij ingebruikneming van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg ( waarschijnlijk in 2011).

Heel veel chronische patiënten ( reuma, MS,, een speciale Bechterev groep, cardio, etc) die nu gebruikmaken van het hydrobad op de Sint Elisabeth-locatie en daarvan baat ondervinden omdat het hen mobiel houdt, kunnen in de toekomst niet meer voor hun therapie in het hydrobad terecht.

De gemeenteraadsleden Noortman en Schulten beschouwen dit voor veel patiënten als een ernstig kwaliteitsverlies.

Hoewel de kwestie niet onder de directe verantwoordelijkheid valt, willen de fracties van BPA en CDA dat het college zich vanuit hun verantwoordelijkheid voor het lokale gezondheidsbeleid in gaat zetten  voor het behoud van het hydrobad, dat nu gevestigd is op de Elisabeth-locatie.

 

Toelichting

In het nieuwe ziekenhuis komt geen therapeutisch zwembad. Een dergelijke voorziening wordt in de toekomst niet  (langer) beschouwd als een primaire functie voor het nieuwe ziekenhuis. In het huidige gebouw op locatie Elisabeth is deze voorziening wel beschikbaar en blijft ook geopend tot het  nieuwe ziekenhuis klaar is.

Volgens verkregen informatie komen in het nieuwe ziekenhuis uitsluitend voorzieningen voor hydrotherapie in een afgeslankte vorm  met vlinderbaden voor lokale behandeling en een loopbad voor specifieke therapie. Maar een vlinderbad en een loopbad vormen geen geschikte voorziening voor tal van ernstige tot zeer ernstige patiënten die als gevolg van hun ziekte met zware mobiliteitsproblemen kampen.

 

In een loopbad kunnen patiënten namelijk niet onbelast lopen en zonder weerstand ‘hangen’in het water. Voor veel ernstige patiënten geeft deze vorm van hydrobadtherapie een enorme verlichting en schept het de voorwaarden om mobiliteitsoefeningen te kunnen doen. Wekelijks maken zo’n 200 tot 250 patiënten onder begeleiding gebruik van het hydrobad op de Elisabethlocatie.

Wij (raadsleden Noortman en Schulten) zijn er na gesprekken met diverse patiënten van overtuigd geraakt dat alles in het werk moet worden gesteld om het hydrobad ook in de toekomst te behouden en komen daarom met de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

 

 

 

Vraag 1: Is het college van bovenstaande feiten op de hoogte?

Antwoord 1: Ja, wij zijn hiervan op de hoogte.

Vraag 2: Klopt het dat in de nieuwe locatie van het ziekenhuis aan de Maatweg geen hydrobad gerealiseerd zal worden zoals nu aanwezig is op de Elisabeth-locatie?

Antwoord 2: Ja, dit klopt.

Vraag 3: Deelt u onze opvatting dat dit verlies betekent voor vele patiënten die deze speciale vorm van therapie baat ondervinden?

Antwoord 3: Ja, wij kunnen ons voorstellen dat sommige patiënten nadeel ondervinden van de sluiting van het hydrobad op de Elisabeth-locatie.

Vraag 4: Bent u bereid te onderzoeken wat de precieze redenen zijn van het achterwege laten van deze voorziening in het nieuwe ziekenhuis?

Antwoord 4: Wij hebben navraag gedaan. Het Meander Medisch Centrum is een algemeen ziekenhuis en de benodigde faciliteiten worden hierop afgestemd. Ook wegen de kosten van een hydrobad niet op tegen het gebruik. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis beslist zelf welke functies en voorzieningen een plek krijgen in het nieuwe ziekenhuis.

Vraag 5: Bent u bereid  u in te zetten voor het behoud van het hydrobad door overleg met de verantwoordelijke instanties?

Antwoord 5: Wij gaan hierover niet in overleg met het ziekenhuis. Zie antwoord op vraag 4.